Dersom det er umulig å trøste barnet ditt, og det skriker i flere timer, kan det være et tegn på spedbarnskolikk.
Som forelder kan det være lett å føle seg maktesløs, men det finnes hjelp å få.
Dersom du føler deg usikker, kan du alltid kontakte helsestasjonen eller fastlegen.
I Skandinavia får rundt hvert sjette spedbarn kolikk. Forskerne vet ikke helt hva det skyldes, men ofte tolkes skrikingen som at barnet har vondt i magen. Men det kan også finnes andre årsaker. Man pleier å kalle det spedbarnskolikk når små barn skriver intensivt, regelmessig og til samme tid på døgnet.
Ett av de vanligste tegnene er at barnet skriker mye. Det kan ofte være lett å forveksle trøtthet og sult med kolikk. Det er ikke uvanlig at en seks uker gammel baby skriker nærmere to timer i døgnet. Men dersom babyen din skriker oftere, så mye at det blir rødt av anstrengelsen og ikke lar seg trøste, kan det være symptom på kolikk. Dersom du i tillegg ser at babyen trekker knærne opp mot magen, sparker bena slik at de strekkes ut eller hører at det rumler i magen, har du alle tegnene på spedbarnskolikk.
Spedbarnskolikk følger et tydelig mønster. Barnet begynner å skrike til samme tid hver dag, ofte på ettermiddagen eller kvelden. Symptomene begynner tidlig, allerede når barnet er to uker, og opphører vanligvis av seg selv når barnet er mellom tre og fire måneder.
Dersom du mistenker at barnet ditt har kolikk, kan du ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen din. Det finnes også et reseptfritt legemiddel i form av orale dråper som kan lindre plagene med luft i magen.